Frites de patates douces et guacamole maison – Sweet potato fries and homemade guacamole

Patates douces et guacamole

(ENGLISH BELOW) Voici une recette toute simple, mais tellement débordante de saveur que je devais la partager avec vous. J’adore les frites de patates douces et je dois en faire au moins une fois par semaine. C’est l’accompagnement parfait à presque tous les repas et c’est aussi une collation délicieuse. La cannelle fait ressortir le petit côté sucré de la patate douce et la guacamole vient ajouter de l’onctuosité.
On m’a déjà demandé pourquoi les patates douces étaient plus santé que les patates blanches. Voici la réponse: Comme pour beaucoup d’aliments, plus il est coloré, plus il est nutritif! Une patate douce contient 400 % de nos besoins de vitamine A ! Les patates douces sont aussi moins caloriques que les patates blanches, en plus de contenir plus de fibres et plus de minéraux. Toutefois, ne mettez pas les patates blanches totalement de côté , elles sont moins dispendieuses et très versatiles en cuisine tout en étant nutritives.

Ingrédients (4 portions)

Pour les patates douces:
3 patates douces
1 cuillère à thé de cannelle
1 cuillère à soupe d’huile d’olive

Pour la guacamole:

2 avocats
12 tomates cerises
Le jus d’un citron ou d’une lime
Une poignée de coriandre,hachée
Flocons de chili, au goût
Sauce sriracha, au goût

Méthode:

Préchauffer le four à 375 F (180 C).
Peler et trancher les patates douces en lanières. Déposer dans un bol et mélanger avec l’huile d’olive et la cannelle.
Déposer une plaque de cuisson et cuire environ 30 minutes, jusqu’à ce qu’une fourchette puisse facilement passer au travers d’un morceau.

Pendant que les patates cuisent, préparer la guacamole. Peler les avocats et retirer les noyaux. Déposer les avocats dans un bol avec le jus de citron et écraser à l’aide d’une fourchette. Ajouter le reste des ingrédients et bien remuer.

Here is a very simple and basic recipe, but I still had to share it with you guys because it is incredibly delicious! I love sweet potato fries and must make them at least once a week. They are the perfect side dish to almost any meal and they also make a great filling snack. The cinnamon brings out the sweetness from the potatoes and the guacamole makes the whole thing so creamy and smooth.

I was once asked why sweet potatoes are healthier than white potatoes. Here is the answer: like almost any food, the more colourful it is, the more nutritious it is. A single sweet potato contains 400 % of our daily requirements of vitamin A ! Sweet potatoes are also less caloric, and provide more fiber and minerals than white potatoes. However, don’t ditch the white potatoes ! They are very versatile and cheaper than sweet potatoes while still being nutritious.

Ingredients (4 portions)

For the sweet potatoes:
3 sweet potatoes
1 teaspoon cinnamon
1 tablespoon olive oil

For the guacamole:

2 avocados
The juice of a lemon or lime
12 cherry tomatoes, chopped
A handful of fresh coriander
Chili flakes, to taste
Sriracha sauce, to taste

Method:

 

Preheat oven at 375 F (180 C).
Peel and chop the sweet potatoes into wedges. Mix them in a bowl with the cinnamon and olive oil. Pour in a baking tray and roast for about 30 minutes, or until a fork can easily pierce a piece.

While the sweet potatoes cook, prepare the guacamole.
With a fork mash the avocados with the lime juice. Mix in the remaining ingredients and add chill flakes and sriracha sauce to taste.

Yum

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7 thoughts on “Frites de patates douces et guacamole maison – Sweet potato fries and homemade guacamole

  1. I love making sweet potato dishes, so I can’t wait to try these fries with the cinnamon added! What size (width, thickness) do you most recommend for you sweet potato fries. I have made a couple batches in the past, but I’ve never decided if they were tastier thicker or thinner. Also, I’m not sure which form goes best with the bake time you have listed. Do you wait for them to be crispy or just soft? Thank you so much for such a creatively tasty idea!

    Between Shannon, I mailed you few days back, can you please check that?

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    1. I usually do bite size pieces because I find it takes less time to chop and I bake them until they are soft. I have tried cutting them into longer strips and cooking until crispy and it was delicious as well. It all depends on what you prefer. I am happy you like the idea of adding cinnamon !

      Liked by 1 person

  2. J’adore la patate douce. C’est excellent comme légume et je le cuisine surtout en purée. Mais des frites ainsi, c’est une très bonne idée. Je garde sous le coude 😉

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